Hvad kan du forvente - og hvordan er levetiden på din tørdagt? Når du køber en tørdragt kan det være let at fristes til at tro, at så er der 2 år med ingen skader – og sker der noget, så er alt dækket af reklamationsretten. Også slitage og brud. Men hvordan forholder det sig egentlig – og hvordan sikrer du dig at din tørdragt får det bedste og længste liv?
Garanti - Reklamation: Hvad er hvad?
Når det kommer til teknisk udstyr, så er der flere parametre man skal tænke på.
Der er en given hård fremtid for alt, der får sin dåb i saltvand og det er altafgørende at man husker at skylle og tørre efter brug – hver gang.
I hvert fald, hvis man har ønsket om optimal holdbarhed. Det er regel nummer 1 – kombineret med omhyggelighed.
Når du gør et køb, så ja – så er der en 2 års reklamationsret. De fleste forveksler den med 2 års garanti – det er langt fra det samme – men hvad er så forskellen?
Reklamationsretten betyder, at hvis du køber en vare hos en forhandler, skal forhandleren løse produktionsfejl på dine produkter i de første to år efter du har købt en varen.
En garanti er noget ekstra, som sælgeren, importøren eller producenten frivilligt kan vælge give dig på et produkt, du køber.
Garantien skal stille dig væsentligt bedre end købeloven. Derfor er den kun noget værd, hvis den fungerer som et supplement til dine lovbestemte rettigheder.
En garanti kan for eksempel gøre det muligt for dig at klage over et produkt i længere tid end de to år, som reklamationsretten dækker. Den kan også dække situationer, som ellers ikke ville være omfattet af reklamationsretten.
Det betyder, at du sagtens kan slide et par sko op inden for de første 2 år uden at kunne forvente et par nye – det handler om, hvor meget du benytter dine sko.
Du kan også sagtens ødelægge dine sko uden at være berettiget til et par nye – det handler om at du sagtens kan udsætte dem for vold eller være uheldig, uden at kunne forvente et par nye ved kassen i den butik, hvor de er købt.
Levetid er således ikke sidestillet med reklamationstiden: Det betyder, at har du slidt det op eller brugt det uhensigtsmæssigt indenfor den 2-årige reklamationsperiode, er det således ikke en reklamation.
Oversætter man det til vores verden på vandet og i tørdragtens univers – ja, så giver tingene måske lidt mere mening, når der gøres indsigelser og der ikke altid bliver vendt retur med et ’Værsgo’ – her er en ny’. Om reklamationsretten dækker handler – i store træk - om, hvorvidt skaden er en produktionsfejl, der har udviklet sig eller du selv har forvoldt slitage eller skade.
Du skal forvente, at det koster dig 100 kr. pr. gang at bruge din dragt
Bliver det billigere, har du været rigtig dygtig til at passe på dit udstyr.
Det er således ikke muligt at argumentere alene for at du har haft din dragt i xx-antal måneder eller uger – reelt vil det være mere interessant at se på, hvor mange ro-timer, du har anvendt din dragt i forhold til om en slitage der kan være påført er rimelig.
Fødderne på din dragt er særligt udsatte
Når du motionerer et område på et stykke højteknologisk beklædning så ER det mere udsat og vil over tid reagere – det er på en tørdragt for eksempel fødderne, som du særligt skal passe på.
Brug fodtøj frem for at træde direkte ned på jorden i din tørdragt – det vil skåne den markant. En lille sten kan lave et mikro-hul og så er dragten ikke tæt længere.
En anden accept der er vigtigt at nå frem til er, at en tørdragt er dyr at anvende: Du skal forvente, at det koster dig 100 kr. pr. gang at bruge din dragt – bliver det billigere, har du været rigtig dygtig til at passe på dit udstyr.
Levetid er således ikke sidestillet med reklamationstiden: Det betyder, at har du slidt det op eller brugt det uhensigtsmæssigt indenfor den 2-årige reklamationsperiode, er det således ikke en reklamation.
En tørdragt ER en helt fantastisk og skøn ting at eje i sin gear-bank – og for de fleste vil det også kunne betale sig, fordi det forlænger sæsonen, holder kulden fra døren og giver en skøn komfort, som gør, at du kan nyde dine ture på vandet ekstra meget.
I stedet for at ærgre sig over, at det er sure penge at bruge på et stykke udstyr bør man i stedet, hvis man nogen sinde har ejet en tørdragt - glæde sig over at kunne holde varmen, nyde en længere sæson.
Det er ofte også tilfldet, når man først HAR en tørdragt - så er den svært at undvære igen
En lækker tørdragt udvider skare af muligheder og opgraderingen af komfort giver sig selv. Så følger der en procedure af vedligeholdelse og rengøring med – men det er der jo også når man skyller våddragt, kajak pagaj osv.
Det får man efterhånden ført ind som rutine. Ofte handler det meste omindstilling og point of view:
Er der flere fordele end ulemper?
En tørdragt ER en helt fantastisk og skøn ting at eje i sin gear-bank – og for de fleste vil det også kunne betale sig, fordi det forlænger sæsonen, holder kulden fra døren og giver en skøn komfort, som gør, at du kan nyde dine ture på vandet ekstra meget.
I stedet for at ærgre sig over, at det er sure penge at bruge på et stykke udstyr bør man i stedet, hvis man nogen sinde har ejet en tørdragt - glæde sig over at kunne holde varmen, nyde en længere sæson.
Det er ofte også tilfldet, når man først HAR en tørdragt - så er den svært at undvære igen
En lækker tørdragt udvider skare af muligheder og opgraderingen af komfort giver sig selv.
Så følger der en procedure af vedligeholdelse og rengøring med – men det er der jo også når man skyller våddragt, kajak pagaj osv.
Det får man efterhånden ført ind som rutine. Ofte handler det meste om indstilling og point of view:
Er der flere fordele end ulemper?
Når du klikker ind i diverse fora for dine interesser, vil der ofte være en sparring om oplevelser og erfaring med diverse produkter, ture og tekniske løsninger som gør det mere overskueligt eller for eksempel lettere at løse udfordringer eller problemstillinger. Det kan også være at dele tips og life hacks.
Man kan (næsten) sige, at der er lige så mange meninger og opskrifter og tilgange som der er mennesker – hver har sin og så længe man oplever, det fungerer, så er det jo dejligt. Du kan opleve at blive både oplyst og forvirret: Tag det du kan bruge og lad resten ligge.
Manchetter – ikke 2 års garanti:
Én del på tørdragten, der er værd at understrege, som du ikke bør gradbøje er manchetterne:
Du vil opleve, at disse skal over tid skiftes. Også før den 2 års periode. Hvorfor?
Jo - fordi de jo bliver slidt og udsættes for creme, håndfedt, saltvand over dage med overnatning med og uden at blive skyllet.
Tænk på, hvor meget den del af din dragt bliver motioneret og udsat for produkter, væske, vejr og salt….?
Hvad kan du gøre?
Det er en forholdsvis enkel håndtering som med lidt fingersnilde og research på youtube kan du – hvis du har mod på det – skifte dem selv ellers er der værksteder der hurtigt kan ordne det for dig for få kroner.
Skift selv –research på Youtube og ellers er der mange steder rundt opm i Danmark, der tilbyder vedligehold og manchet-skift-service.
Vi har spurgt www.trekantenskajakskole.dk hvad deres erfaringer er – og hvad de gør for at øge holdbarheden på deres tørdragter.
Leder af Kajakskolen Bent K. Thomsen fortæller:
Dels bruger alle instruktører tørdragter det meste af året, men vi bruger også tørdragter til kursusbrug i ydersæsonerne dvs. på begynderkurser i det tidlige forår, og det sene efterår.
Fødderne er det vigtigste punkt: Alle kursister får udleveret en kraftig presenning, som de bliver bedt om at klæde om på. Her tager man tørdragten på og man træder ikke ud før de har fået neoprenstøvlerne på.
Det samme er tilfældet, når man igen skal have tørdragten af. Latexmanchetter er et andet ømt punkt.
Dels sørger vi for med jævne mellemrum at give dem talkum, og ellers følge producentanvisningerne for vedligehold, men vi orienterer også kursisterne om at afmontere ure, ringe og andre smykker, der kan rive i hals- og håndledsmanchetterne.
Endelig sørger vi for at lynlåsene i tørdragten bliver smurt med jævne mellemrum, samt også meget vigtig: Dragterne bliver skyllet effektivt i ferskvand efter hver brug og tørret indvendig og udvendig ophængt på bøjle.
Når man holder pause på kajakturen, skal man også være opmærksom på, hvor man sætter sig: Ikke på noget, der kan rive eller prikke gennem tørdragten.
Personligt synes jeg tørdragten er det vigtigste stykke udstyr til havkajakroning.
Med den rette brug og vedligehold har jeg været yderst tilfreds med den generelle holdbarhed.